Afsluiting Island Schools project

De Jutter is een school op Vlieland, ongeveer twee uur met de veerboot vanaf het vasteland. Het is de enige school op het eiland nadat de basisschool en middelbare school zijn samengevoegd om de samenwerking te kunnen versterken. Dit is een unieke situatie in Nederland, maar zeker geen uitzondering als je kijkt naar Europa. Van Schotland tot Griekenland en Finland tot Kroatië vinden eilandscholen in heel Europa manieren om kwalitatief onderwijs te bieden ondanks hun geïsoleerde locaties en kleine omvang. Maar wat zouden ze kunnen bereiken als ze samenwerken?

Project Island Schools

Dit heeft geleid tot het Island Schools-project (oorspronkelijk iSHRINK genoemd), dat in augustus 2020 een subsidie van drie jaar heeft ontvangen onder het Erasmus+ programma van de EU. Het Island Schools-project verbindt Europese eilandscholen met elkaar om innovatief onderwijs te creëren dat gebaseerd is op duurzaamheidsuitdagingen. Met projectpartners uit IJsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Griekenland werken universiteiten samen met eilandscholen aan onderwijs- en duurzaamheidswerk. Zo zijn leerlingen van groep 8 en klas 1 in mei 2022 naar het eilandje Hrisey bij IJsland gereisd en kwamen de kinderen van dat eiland naar Vlieland, terwijl collega’s een bezoek brachten aan het eiland Astypalaia bij Griekenland en de Strathclyde University in Glasgow.

Matchingscan

Een belangrijke uitkomst van dit project is een matchingscan, waarin eilandscholen elkaar kunnen vinden, zodat ze een samenwerking op kunnen zetten of een verbinding aan kunnen gaan en het geven van beleidsaanbevelingen aan lokale, regionale, nationale en internationale beleidsmakers. Deze aanbevelingen, voortkomend uit de opgedane ervaring en expertise binnen het project, zijn eind juni gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Groningen. Door deze aanbevelingen wordt de stem van eilandscholen gehoord en wordt er gewerkt aan het creëren van gunstige beleidskaders voor duurzaam onderwijs in eilandgemeenschappen.

Meer informatie is te vinden op http://www.islandschools.eu