Alleen met mijn gedachten

Marijn Procée
Piter Jelles De Dyk
Havo 3 A

Gebruikte materialen en technieken:
Potlood, verf, lijm, bestaand schilderij, Posca Stift
Ik heb eerst een zelfportret van mijn oom gerasterd, zodat ik zijn zelfportret kon vergroten. Toen ik de grote lijnen op papier had gezet ben begonnen schilderen. Toen het schilderij van mijn oom klaar was, heb ik uit de verzameling schilderijen die ik van hem heb één schilderij gezocht. (Dit schilderij staat voor de donkere gedachtes die hij had.) Het schilderij heb ik op maat gesneden en als achtergrond gebruikt. Tot slot heb ik met een Posca Stift de appjes die hij in de laatste maand naar mijn moeder stuurde als zijn gedachte op papier gezet.

Hoe komt het thema ‘Taboe’ terug in het werk?
In oktober heeft mijn oom zelfmoord gepleegd. Hij heeft daarvoor veel psychische problemen gehad en dan kwam hij altijd bij ons.
Mensen praten niet over psychische problemen. Ze vertellen ook nooit dat ze niet gelukkig zijn, of denken over zelfmoord. Dit is een taboe. Mensen zijn geneigd om zich beter voor te doen dan ze zich voelen. Als je aan mensen vraagt hoe het met ze gaat, zeggen ze bijna altijd automatisch: ‘Goed!’ Zeker na corona is dit lang niet altijd hoe mensen zich echt voelen.
Mijn werk gaat over deze psychische problemen en de eenzaamheid die bij mijn oom ontstond, omdat hij het gevoel had dat niemand hem begreep.
Om zijn gedachtes weer te kunnen geven heb ik zijn hoofd ‘open gemaakt’, zodat we kunnen meekijken met zijn gedachtes. En de gedachtes zijn gebaseerd op de appjes die hij mijn moeder stuurde als hij het niet meer zag zitten.
Tot slot wilde ik wel dat het het verhaal van mijn oom bleef en daarom heb ik één van zijn eigen schilderijen (geschilderd tijdens zijn eerste depressie) als achtergrond van mijn schilderij gebruikt.
Zo is het zijn verhaal, vertelt door mij, omdat hij het niet meer kan vertellen. Maar er wel meer over gesproken zou moeten worden.